Før dere drar på busstur:

Før dere drar på tur:
Å dra på busstur med en barnegruppe kan by på noen utfordringer for både store og små. Derfor er det viktig at dere snakker sammen om hvordan turen skal gjennomføres og hvor dere skal før dere drar.
Til den voksne:
Legg en plan for hvor dere skal gå for å komme til bussholdeplassen. Velg gjerne den veien der det er minst trafikk og lavest fartsgrense. Sjekk når bussen går og hvor den går, unngå så langt som mulig å ta buss som går i over 50 km/t.
Ta gjerne kontakt med busselskapet i forkant for å si fra at dere kommer på den aktuelle bussen.
Prøv å planlegg slik at dere har nok tid for å komme dere til bussholdeplassen, samtidig som det ikke innebærer for mye venting , da det kan bli lenge å stå i ro på holdeplassen.

Av og påstigning:
La en voksen gå inn først, slik at han/hun kan plassere barna i hvert sitt sete. Deretter er det en voksen som blir stående i døren, men en fot i bakken og en på bussen, slik sørger dere for at bussen ikke kjører før dere er ferdig.
Den siste voksne går bakerst og passer på at alle kommer på. Når alle er på bussen, gir den som står i døren tegn til bussjåføren om at dere er klare.

Huske at det kan være utfordrende for mange av barna å gå av og på bussen da man ofte må ta lange steg.
Tips til samtale med barna:
Snakk med barna om at dere skal på busstur og hva som da er viktig å tenke på.

Mens vi venter på bussen
Noen ganger kan det være litt kjedelig å stå å vente på bussen, men det er også mye læring i det. Men siden vi er i trafikken er det viktig å stå rolig og godt inn på bussholdeplassen. Mens vi venter kan vi kanskje synge en sang eller leker som vi kan bruke kroppen, for eksempel «hode, skulder, kne og tå».

Når vi skal gå av og på bussen
Når vi skal gå på bussen må vi gå 1 og 1. Først går en voksne inn, så kommer dere barna etter. Alle skal finne seg et sete og sitte rolig. Hvis det er det belte i bussen, må vi huske å ta på det.

Refleksjonsspørsmål til barna:
– Hvorfor er det viktig at vi står rolig på bussholdeplassen?
– Hvorfor er det best at vi går på bussen 1 og 1?

Laster...