Hvordan velge sykkelhjelm – og bruke den riktig?

Gladjente på sykkelÅ bruke sykkelhjelm reduserer risikoen for hodeskader med opptil 80 prosent. Barn på sykkel bør derfor alltid bruke hjelm – uansett om de bruker egen tohjulssykkel, sitter i barnesetet, står på sparkesykkel eller sitter i sykkeltilhenger. Hjelmen fungerer støtdempende hvis uhellet er ute og fordeler kraften i slaget over en større flate, slik at ikke hele belastningen rammer hodet på ett punkt.

Bruk hjelmen riktig

En sykkelhjelm har liten effekt hvis den sitter feil, for eksempel hvis den ikke dekker pannen eller hvis den sitter så løst at du mister den i en velt. Hjelmen skal sitte behagelig og fast på hodet og skal bare kunne skyves noen få centimeter fram og tilbake.

Mange barn har en hjelm der hakeremmen er for slakk, slik at hjelmen henger bak i nakken. Da dekker den ikke det viktigste området der flest slag treffer, nemlig pannen og issen. Det er derfor viktig at barn får hjelp til å regulere hjelmen skikkelig.

Spennene på hver side skal sitte rett under øret, remmen skal være så stram at bare to fingre kommer mellom remmen og haken – men uten at det blir ubehagelig. Vidden kan reguleres med justering bak i nakken som strammes, eller ved å velge ulik tykkelse på paddingen inne i hjelmen.

Godkjente hjelmer

Sykkelhjelmer skal være merket med CE og EN 1078, som er den europeiske standarden for hjelmer som er godkjente for skating og sykling. Skate- og streethjelmer er godkjente for sykling, og kan gjerne brukes. De gir mindre ventilasjon, men beskytter like godt mot slag i hodet.

Når barn leker og klatrer skal hjelmen av, på grunn av risikoen for kvelning dersom hjelmen sitter fast. Det er derfor en god vane å ta hjelmen av med en gang sykkelen parkerer, og ta den på når det skal sykles. Det finnes sykkelhjelmer for barn med grønn spenne som løser seg ut ved belastning. Slike hjelmer kan brukes av barn opp til 6-7 år.
Husk: Ved kjøp av hjelm, kan det være lurt å ha med den som skal bruke hjelmen – slik at du er helt sikker på at hjelmen sitter riktig og passer godt.

God sykkeltur!

Laster...