3 gylne regler for sikring av barn i bil

Barn som leker med biler. Foto

Barn som leker med biler. Foto1. Kjøp barnesete hos forhandler – og ta barn og bil med

Trygg Trafikk anbefaler å kjøpe barneseter i butikker som spesialiserer seg på barneutstyr. Denne typen forhandlere har kunnskap om setene, og det er viktig å få sjekket om det aktuelle barnesetet passer både bilen din og barnet ditt. La forhandleren vise deg hvordan du skal montere utstyret. Hvis dere kjøper eller arver brukt utstyr, er det viktig å kjenne historien til setet for å være sikker på at setet ikke har vært med i kollisjon tidligere eller på annen måte har fått redusert funksjon.

2. Velg bakovervendt til de minste – det er det beste

Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at det sikreste for små barn opp til 4 år er å være sikret i et bakovervendt barnesete. Når barnet sitter bakovervendt, blir kroppen og hodet presset mot seteryggen ved en frontkollisjon. Kreftene blir derfor fordelt over en større flate slik at belastningen på barnet ditt blir mindre. Det gjør ingenting at barna sitter med bøyde ben, men hvis du likevel blir bekymret kan dere ta en ekstra pause og la alle strekke på seg.

3. Sjekk at setebeltet ligger riktig – en liten vridning reduserer sikkerheten

Det kan høres ut som detaljer, men dersom beltet ikke ligger riktig, reduseres sikkerheten betraktelig. For å fungere optimalt ved en kollisjon, er det viktig at beltene ikke er vridd og at de ligger stramt inntil kroppen. Husk at beltet aldri må legges bak ryggen eller under armen! Det skal ligge stramt over hoftene og over skulderen. Og i motsetning til hva mange tror: Det er ikke farlig at setebeltet ligger inntil halsen.

Laster...